wtorek, 9 października 2012

Puszyste bułeczki pełnoziarniste

               Zwykle pełnoziarniste bułeczki wychodziły mi zbite i niezbyt pulchne. Z tymi było zupełnie inaczej. Polecam bardzo serdecznie ten przepis.



Składniki:
  •  2 szk mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szk mąki pszennej typ 500
  • 1/2 płaskiej łyżki soli
  • 1/2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju
  • 3/4 szk ciepłego mleka
  • 1/4 szk letniej wody
  • 20g drożdży
              Z drożdży, wody, mleka, cukru i 1 łyżki mąki zrobić zaczyn i odstawić. Pozostałe składniki umieścić w pojemniku, dodać zaczyn i dokładnie wyrobić, do momentu gdy przestanie się kleić (musiałam dosypać trochę mąki). Wyrobione ciasto odstawić do podwojenia objętości. Po tym czasie zagnieść raz czy dwa i uformować bułeczki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować bułeczki mlekiem, zrobić nacięcie i upiec w temp. 190st. C przez około 18-20min. 

Smacznego:)



6 komentarzy:

  1. porywam taką bułeczkę na śniadanko:) wspaniałe są, takie lubię!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowite :) Też zawsze mieszam mąkę razową ze zwykłą, wtedy ciasto jest lżejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z masełkiem to coś pysznego ! Bardzo smacznie wyglądają ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. kolejny ciekawy przepis na pieczywko do wypróbowania :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. koniecznie do zrobienia w wolnej chwili! świetne takie domowe, zdrowe, mniam :)

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)