Zwykle pełnoziarniste bułeczki wychodziły mi zbite i niezbyt pulchne. Z tymi było zupełnie inaczej. Polecam bardzo serdecznie ten przepis.
Składniki:
- 2 szk mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 szk mąki pszennej typ 500
- 1/2 płaskiej łyżki soli
- 1/2 łyżki cukru
- 1 jajko
- 3 łyżki oleju
- 3/4 szk ciepłego mleka
- 1/4 szk letniej wody
- 20g drożdży
Z drożdży, wody, mleka, cukru i 1 łyżki mąki zrobić zaczyn i odstawić. Pozostałe składniki umieścić w pojemniku, dodać zaczyn i dokładnie wyrobić, do momentu gdy przestanie się kleić (musiałam dosypać trochę mąki). Wyrobione ciasto odstawić do podwojenia objętości. Po tym czasie zagnieść raz czy dwa i uformować bułeczki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować bułeczki mlekiem, zrobić nacięcie i upiec w temp. 190st. C przez około 18-20min.
Smacznego:)
porywam taką bułeczkę na śniadanko:) wspaniałe są, takie lubię!:)
OdpowiedzUsuńPiękne są.
OdpowiedzUsuńSmakowite :) Też zawsze mieszam mąkę razową ze zwykłą, wtedy ciasto jest lżejsze :)
OdpowiedzUsuńZ masełkiem to coś pysznego ! Bardzo smacznie wyglądają ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńkolejny ciekawy przepis na pieczywko do wypróbowania :-)
OdpowiedzUsuńkoniecznie do zrobienia w wolnej chwili! świetne takie domowe, zdrowe, mniam :)
OdpowiedzUsuń