Bardzo szybkie bułeczki, idealne na śniadanie. Polecam, bardzo smaczne od razu na ciepło, później najlepiej podgrzać w opiekaczu lub piekarniku.
Zrobiłam z połowy składników i wyszły mi 4 bułeczki, do upieczenia na jednej patelni, w sam raz na nasze weekendowe śniadanie.
Inspiracja stąd.Składanki:
- 500 g mąki pszennej
- 15 g świeżych drożdży
- 10 g soli
- 325 g letniej wody
- kaszy manny
Wszystkie składniki oprócz kaszy, połączyć i wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (u mnie to podgrzany do 30st.C piekarnik, około 30min). Ciasto uderzyć kilka razy w celu odgazowania, podzielić na 8 części i z każdej uformować kulkę, obtoczyć w kaszy i spłaszczyć. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30min. Po tym czasie smażyć bułeczki na rozgrzanej patelni bez tłuszczu przez około 4-5 minut z każdej strony. (Uwaga: patelnia nie może być za gorąca by bułeczki się nie przypaliły).
Smacznego:)
Super. wykonam z pewnością, pozdrawiam ...
OdpowiedzUsuńMuffiny to bułeczki idealne, pyszne i szybkie :)
OdpowiedzUsuńNie znałam przepisu. Zapisuje i na pewno zrobię.
OdpowiedzUsuńChętnie bym teraz zjadła taka bułeczkę z dżemem :)
Pozdrawiam ♥ Pati
świetny pomysł na bułki :))) świeże i pachnące :)
OdpowiedzUsuńNie wpadłabym na to, ale pomysł rewelacyjny! Muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńPOZDROWIENIA!
Polecam bo są naprawdę świetne:)
Usuńciekawy przepis, nie znałam
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie bułeczki! Pierwszy raz spotkałam się z nimi będąc na obiedzie u mojej przyszłej teściowej. Pyszne!
OdpowiedzUsuńbardzo lubię te bułeczki :), chętnie spróbuję zrobić je sama
OdpowiedzUsuńRobi się je szybko i przyjemnie, więc polecam:)
UsuńBułeczki zachwycające i pyszne, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńGenialne! Na pewno wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam, że można zrobić bułkę na patelni! :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że przepis Ci się przydał i co najważniejsze, że bułeczki smakowały :) Polecam Ci wypróbować te bułki z jajkami w koszulkach - pychota!
OdpowiedzUsuńZ respektem podchodzę do jajek w koszulkach, ale chętnie wypróbuję. Dziękuję za ten przepis:)
UsuńAle cuda! Smażonych bułeczek jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńz patelni? ciekawe. i na pewno apetyczne
OdpowiedzUsuńMoje właśnie siedzą na patelni i strasznie jestem ciekawa co z tego wyjdzie. Mam nieodparte wrażenie, że będą surowe w środku..
OdpowiedzUsuń