wtorek, 12 czerwca 2012

English muffins - bułki z patelni

           Bardzo szybkie bułeczki, idealne na śniadanie. Polecam, bardzo smaczne od razu na ciepło, później najlepiej podgrzać w opiekaczu lub piekarniku. 
           Zrobiłam z połowy składników i wyszły mi 4 bułeczki, do upieczenia na jednej patelni, w sam raz na nasze  weekendowe śniadanie.
Inspiracja stąd.


Składanki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 10 g soli
  • 325 g letniej wody
  • kaszy manny

           Wszystkie składniki oprócz kaszy, połączyć i wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (u mnie to podgrzany do 30st.C piekarnik, około 30min). Ciasto uderzyć kilka razy w celu odgazowania, podzielić na 8 części i z każdej uformować kulkę, obtoczyć w kaszy i spłaszczyć. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30min. Po tym czasie smażyć bułeczki na rozgrzanej patelni bez tłuszczu przez około 4-5 minut z każdej strony. (Uwaga: patelnia nie może być za gorąca by bułeczki się nie przypaliły).
          Smacznego:) 

18 komentarzy:

  1. Super. wykonam z pewnością, pozdrawiam ...

    OdpowiedzUsuń
  2. Muffiny to bułeczki idealne, pyszne i szybkie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie znałam przepisu. Zapisuje i na pewno zrobię.
    Chętnie bym teraz zjadła taka bułeczkę z dżemem :)

    Pozdrawiam ♥ Pati

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny pomysł na bułki :))) świeże i pachnące :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie wpadłabym na to, ale pomysł rewelacyjny! Muszę spróbować!
    POZDROWIENIA!

    OdpowiedzUsuń
  6. ciekawy przepis, nie znałam

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie bułeczki! Pierwszy raz spotkałam się z nimi będąc na obiedzie u mojej przyszłej teściowej. Pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo lubię te bułeczki :), chętnie spróbuję zrobić je sama

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robi się je szybko i przyjemnie, więc polecam:)

      Usuń
  9. Bułeczki zachwycające i pyszne, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Genialne! Na pewno wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie wiedziałam, że można zrobić bułkę na patelni! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo się cieszę, że przepis Ci się przydał i co najważniejsze, że bułeczki smakowały :) Polecam Ci wypróbować te bułki z jajkami w koszulkach - pychota!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z respektem podchodzę do jajek w koszulkach, ale chętnie wypróbuję. Dziękuję za ten przepis:)

      Usuń
  13. Ale cuda! Smażonych bułeczek jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. z patelni? ciekawe. i na pewno apetyczne

    OdpowiedzUsuń
  15. Moje właśnie siedzą na patelni i strasznie jestem ciekawa co z tego wyjdzie. Mam nieodparte wrażenie, że będą surowe w środku..

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)